Startershypotheek

 

Als je voor het eerst een huis gaat kopen dat kun je het overzicht snel verliezen. Terwijl je liever bezig bent met het inrichten van je nieuwe stulpje ben je toch vooral veel tijd kwijt met rekensommen maken. Hoe moet je een startershypotheek berekenen? Eigenlijk verschilt deze som niet zoveel met een hypotheek voor doorstromers, er zijn wel enkele unieke kenmerken om rekening mee te houden. Waar je moet beginnen met een startershypotheek lees je hier.

 

Over de startershypotheek

Een hypotheek is niets meer en niets minder dan een lening om een huis te kopen. Het maakt dus niet zoveel uit of het je eerste, tweede of tiende woning is. De wijze waarop de startershypotheek berekenen in zijn werk gaat is wel anders. Zo is er geen sprake van overwaarde op een huidige woning maar je kunt wel gebruik maken van startersaftrek. Daarnaast kun je een schenking krijgen van je ouders of iemand anders. Zelfs als je niet het volledige bedrag kunt lenen is het toch mogelijk om de woning van je dromen te kopen. Eenvoudig is het misschien niet, maar mogelijk is het zeker!

 

Wat is een starterslening?

Bij een startershypotheek mag je niet meer lenen van 100 procent van de woningwaarde. Als je daarnaast de woning gaat verduurzamen dan krijg je nog 6 procent extra ruimte. Heb je meer geld nodig en 106 procent van de taxatiewaarde? Dan zijn er banken en andere geldverstrekkers die een starterslening aanbieden. Dit is geen hypotheek maar een type persoonlijke lening die naast de hypothecaire lening loopt. Deze lening heeft unieke voorwaarden die je meer ruimte bieden maar ook met risico’s gepaard gaan. Ook wordt het geld dat je kunt lenen voor de primaire hypotheek lager omdat je andere schulden hebt lopen.

 

Startershypotheek berekenen

Voordat je naar de bank stapt is het verstandig om je eerst goed te laten informeren door een onafhankelijke partij zoals een hypotheekadviseur. Een startershypotheek berekenen vereist als eerste dat jouw financiële situatie volledig in kaart moet worden gebracht. Naast inkomsten wordt ook gekeken naar schulden die je hebt lopen. Heb je bijvoorbeeld ooit een mobiel toestel gekocht op basis van een abonnement? Dan staat dit tot vijf jaar na aflossing geregistreerd bij het BKR. Zolang je geen negatieve BKR status hebt hoeft dit geen probleem te zijn, je ziet wel dat de startershypotheek berekenen niet eenvoudig is.

 

Waar haal je geld vandaan als starter?

De bank is de meest voor de hand liggende geldverstrekker maar er zijn ook andere opties. Zo zijn er naast banken ook andere geldverstrekkers die een startershypotheek aanbieden. Je kunt eigen vermogen inleggen of vraag je ouders om een bijdrage te leveren als ze hiertoe in staat zijn. Je moet daarnaast wel reëel blijven. Als je geen kasteel kunt betalen koop dan een kleinere starterswoning en stroom later door. Je hebt als starter geen overwaarde om te gebruiken dus er zijn grenzen aan welke woningen je kunt kopen. Bespreek de mogelijkheden met de hypotheekadviseur voordat je een bod uitbrengt. Zo kun je de meest voordelige startershypotheek afsluiten met lasten die je ook zeker kunt dragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.